Limonade van de voorzitter

Aan het eind van het seizoen stopt Jan Gerbrands als voorzitter van de barcommissie. Jan is voor vele Hudito’ershet gezicht van de bar op woensdagmiddag en zaterdag. Vele jonge hockeyers voorzag hij van een glas limonade en ouders konden bij hem terecht voor koffie en thee. Dat hij nog veel meer werk voor de bar heeft gedaan en er mede voor zorgt dat wij de bar als één van de weinige clubs nog helemaal zelf beheren, is misschien wat minder zichtbaar geweest. Het moge duidelijk zijn dat wij Jan veel dank verschuldigd zijn en wij hem van harte gunnen dat hij na ruim 20 jaar meer tijd wil hebben voor andere zaken. We gaan met hem een belangrijke cultuurdrager missen. Waarom? Neem dat simpele glaasjelimonade.


Wat is er nu zo belangrijk aan dat glas limonade na een training of wedstrijd? Heel veel. De KNHB heeft Sportiviteit&Respect hoog in het vaandel staan. Er worden allerlei campagnes gelanceerd om dit thema aandacht te geven. Een paar jaar terug werd de line-up aan het begin van de wedstrijd ingevoerd. We geven elkaar vooraf een handje en beloven op sportieve wijze te hockeyen. Recentelijk werd daar de "blauwe kaart” aan toegevoegd. Teams belonen elkaar wanneer zij bij de tegenstander sportief spel hebben ontdekt. Uiteraard steunt Hudito al deze initiatieven, maar is het drinken van een glas limonade of een biertje niet veel efficiënter?


Naar mijn idee is het drinken van een glas limonade na afloop van een wedstrijd of de training een essentieel deel van de teamsport die het hockey wil zijn. Bij volwassenen wordt de limonade vervangen door een frisje en een biertje. Mag ook, de essentie blijft hetzelfde: na afloop drink je met elkaar iets en praat je met elkaar. Gewoon, omdat het leuk is en erbij hoort. Je merkt dat de tegenstander ook een gewoon mens is en dat hij met dezelfde passie als jij die wedstrijd gespeeld heeft. Bij de terugwedstrijd is er meer onderling begrip. Als team bespreek je tijdens een glas sap wat er goed en wat er minder goed is gegaan. Was ik coach van een team: ik zou dit onderdeel belangrijker vinden dan de voorbespreking of de bespiegelingen die in de rust worden gehouden. Hockey is een sociale sport die je met elkaar en met de tegenstander speelt.


Jan heeft dat heel goed door. Met veel precisie schenkt hij al vele jaren de limonade voor E- en F-jes in. Omdat ze dorst hebben, zeker, maar vooral ook omdat het erbij hoort. Gezellig met je team even na praten na een inspannende wedstrijd. Jan: we zullen ervoor zorgen dat de glazen limonade altijd klaar staan. 

 

Wessel Pil

[email protected]