Van de voorzitter: pak de fiets

Duurzaamheid is een mooi en actueel thema. In de landelijke politiek krijgt het met alle klimaatdoelen steeds meer aandacht en ook in onze bestuursvergaderingen komt het regelmatig ter sprake. Hoe kunnen wij daar als club een bijdrage aan leveren? Het is goed om daar verantwoordelijkheid in te pakken en nog mooier als de initiatieven om duurzamer te werken iets opleveren.

Toen wij jaren terug een semi-waterveld aanlegden en later een waterveld, werd de discussie over het gebruik van leidingwater gevoerd. Is het wel te verantwoorden om zuiver en schoon water over een hockeyveld te sproeien? Eigenlijk niet vonden wij en we gingen op zoek naar een alternatief. Dat hebben we gevonden en we zijn er trots op we het slootwater op milieuvriendelijke wijze zuiveren alvorens we het op het veld spuiten. Dat zuiveren kost geld. We hebben kostbare investeringen gedaan in machine en onderhoud. Bovendien krijgen we het water dat op de velden terecht komt niet 100% gezuiverd. Het gevolg is dat er jaarlijks een dieptereiniging plaatsvindt om de velden weer algenvrij te krijgen. Al met al levert het ons daardoor financieel geen gewin, maar dragen we wel bij aan een betere wereld.

Naast het zuiveren van water zijn we op zoek gegaan naar meer duurzame projecten. Het dak van ons prachtige clubhuis ligt helemaal vol met zonnepanelen die we dankzij subsidies en bijdragen van de Club van 100 hebben kunnen aanschaffen. Het maakt dat we steeds dichterbij een energieneutraal clubhuis komen. Met het scheiden van afval (plastic, glas, papier) zorgen we ook voor de gewenste bijdrage op dit vlak. En ook de groenbeheersing op ons complex proberen we milieuvriendelijk te onderhouden. Liefst met handenarbeid. Dat is wel weer tijdrovend, maar we doen het graag.

Er zijn meer ideeën over duurzaamheid denkbaar. Zo zijn we gestart met een onderzoek naar een warmtepomp. ‘Een beter milieu begint immers bij jezelf’ en ja: Hudito, dat zijn wij allen zelf. Heb jij ideeën over duurzame projecten of draag je graag een steentje bij, dan vernemen we dat graag. En als je geen ideeën hebt, niet direct wilt helpen, maar toch iets wilt doen? Kom dan eens wat vaker op de fiets naar de club in plaats van met de auto. Beter voor het milieu en veel lekkerder wanneer je gaat sporten.


Wessel Pil

[email protected]

 

Reageren op het nieuws?
reactie
lidnummer
wachtwoord
 
 
:) = :( = 8) = O-) = ;) =
:*) = -:-) = :O = :9 = L) =
^O^ =