Scheidsrechter in de schijnwerpers...

Van 6 tot 14 oktober 2018 is het de Week van de Scheidsrechter. Een mooie gelegenheid om de Hudito scheidsrechter die vorig jaar 28 competitiewedstrijden heeft gefloten aan het woord te laten: Martijn Ploegmakers.

 

Mijn naam is Martijn Ploegmakers en ik ben al vanaf mijn 6e jaar lid van Hudito. Mijn vriendin en kinderen inmiddels ook al jaren. Een echt Huditogezin dus!

 

Mijn eerste kennismaking met Hudito was toen ik met een vriendje meeging om te kijken. Ik was 6 jaar, Hudito had nog vers gemaaide grasvelden. Het spelletje leek me wel wat, ik ben lid geworden en gebleven.

 

Op mijn 16e, ik zat toen in de A, ben ik begonnen met fluiten. De cursus was anders dan nu. Wij zaten drie avonden in een muf klaslokaal te luisteren naar een ervaren scheidsrechter die regel voor regel op gortdroge wijze uitlegde. Daarna volgde het examen, dat ik overigens niet in een keer haalde. Met het digitale lesmateriaal van nu is het een stuk leuker geworden om de regels te leren.

 

Mijn eerste fluitervaring was op een A-toernooi in Maastricht. Ik raakte geblesseerd en kon niet meer spelen, dus toen heb ik de rest van het weekend gefloten. Ik had het geluk dat ik met een bondscheidsrechter mocht fluiten. Met al zijn tips heeft hij ervoor gezorgd dat ik fluiten leuk vond en nog steeds vind.

 

Na jaren op zondag de senioren te hebben gefloten, fluit ik sinds een aantal jaren ook junioren op zaterdag. Zoals dat gaat, de kinderen gaan hockeyen en dan hebben ze spelbegeleiders en scheidsrechters nodig. Vaak zijn dat de ouders. Zo begon het fluiten op de zaterdag ook bij mij. Inmiddels zitten onze jongens in de B en C lijn.

 

Taeke, onze jongste zoon, fluit inmiddels ook wedstrijden. Toen hij zijn kaart haalde was hij met zijn 9 jaar de jongste scheidsrechter van Nederland. Zijn liefde voor het fluiten ontstond tijdens het WK Hockey in Den Haag en hij besloot dat hij zijn kaart zo snel mogelijk wilde halen. Dat lukte hem wonderwel in een keer, sneller dan zijn vader. Inmiddels heeft hij al wat ervaring en wordt hij steeds beter en scherper. Mooi om te zien dat hij er lol in heeft.

 

Een scheidsrechter kan het spel maken, maar ook breken. Hoe vaker je fluit, hoe beter je kunt inschatten hoe je de wedstrijd het beste kunt begeleiden zodat beide teams met plezier kunnen hockeyen. Je gaat bijvoorbeeld het verschil zien tussen opzettelijke overtredingen en onkunde. Eigen hockeyervaring kan daarbij helpen, je kent de trucjes en slimmigheidjes die spelers uithalen om er voordeel uit te halen, je hebt het tenslotte zelf ook geprobeerd. Je kunt als scheidsrechter daarop reageren en de spelers hebben dan gauw genoeg door dat je regels kent en toepast. Met deze kennis en kunde dwing je respect af en worden je beslissingen snel geaccepteerd.

 

Om mijn kennis en kunde verder uit te breiden volg ik nu de clubscheidsrechter+ (CS+) cursus. Dit is een officiƫle KNHB-opleiding voor clubscheidsrechters die zich verder willen ontwikkelen. Het is leuk om meer te leren en beter te worden. Na een avond theoretische uitleg en een paar wedstrijden fluiten onder begeleiding van een bondscheidsrechter volgt een examen. Ik vind het super leuk om te fluiten en ik merk dat ik het met steeds meer vertrouwen doe.

 

Op dit moment zijn er zes scheidsrechters die deelnemen aan de CS+ cursus, Borna Ghadimkhani, Vincent Speet, Frank Kapsenberg, Arie Stelwagen, Marco de Ridder en ikzelf. We kennen allemaal de regels en hebben al veel gefloten. Deze cursus zorgt voor verdieping. De samenwerking met de mede-scheidsrechter en de communicatie met spelers en coaches komen ook aan bod. Je leert waar je je kunt verbeteren om zo een betere scheidsrechter te worden.

 

Elk weekend zijn er veel scheidsrechters nodig om alle wedstrijden te begeleiden. Het is hartstikke leuk om een wedstrijd te begeleiden en het wordt alleen maar leuker als je het vaker doet en er beter in wordt. Ik hoop dat er nog meer enthousiasme voor het fluiten komt en ook meer waardering vanuit de spelers, coaches, ouders en supporters langs de lijn.