Scheidsrechter in de schijnwerpers

De ‘Scheidsrechter in de Schijnwerpers’ is ditmaal Biem Wibbens.

Tot afgelopen zomer hockeyde Biem bij Hudito in Heren 1. Nu richt hij zijn aandacht op zijn carrière als scheidsrechter: Biem is Bondscheidsrechter In Opleiding (BIO). In het onderstaande interview vertelt Biem over zijn ervaringen en ambities...

 

Hoe lang ben je al Hudito lid?

Ruim 11 jaar


Hoe lang fluit je al op Hudito?

Zolang ik hier lid ben. Ik ben begonnen met fluiten op mijn 15ebij mijn oude club (M.H.C. Roden). Ik vond het toen meteen al leuk en ben na een jaar senioren gaan fluiten.


Je bent BIO. Wat houdt dat in?

BIO staat voor Bondsscheidsrechter In Opleiding, oftewel je wordt opgeleid tot bondsscheidsrechter. Je fluit dan niet meer voor Hudito, maar voor de KNHB. Zij delen je in bij de H1 en D1 wedstrijden.


Waarom ben je de BIO opleiding gaan doen?

Fluiten is leuk om te doen en ik wil kijken hoe hoog ik kan komen als scheidsrechter.


Wat leer je als BIO extra vergeleken met CS(+) opleiding?

Ik heb zelf geen CS+ gedaan, maar je fluit bij de bond alleen top jeugd wedstrijden en hogere klassen van H1 en D1. Kortom, het tempo van de wedstrijd die je fluit en de technische vaardigheden van de spelers gaan omhoog. Daar moet je als scheidsrechter in mee. Dat betekent bijvoorbeeld dat je situaties nog sneller moet kunnen beoordelen.


Fluit je als bonds ook op Hudito?

Alleen oefenwedstrijden mag ik komen fluiten. Zodra je voor de bond gaat fluiten mag je minstens 5 jaar niet op je eigen club fluiten om partijdigheid te voorkomen.


Wat is je fluit ambitie? Hoofdklasse?

Ik wil zo hoog mogelijk komen, in eerste instantie is mijn ambitie om landelijk te gaan fluiten (overgangsklasse en hoger). Ik wil daarna zien tot hoever ik kom.


Kan je vertellen wat de leukste/raarste/onaangenaamste situatie is die jij als scheidsrechter hebt meegemaakt?

Laatst was er een rare situatie, toen ik mijn eerste groene kaart heb gegeven als bondsscheidsrechter. Er was een braking down of play, maar de speler snapte niet hoe die regel werkte en dat daar een kaart bij hoorde. Dus waar ik dacht dat ik een kaart gaf waarvan iedereen wist dat die gegeven ging worden, had ik een speler tegenover me die mij vragend aankeek…


Je hockeyde vorig seizoen in H1. Maar je bent gestopt. Mis je zelf spelen?

Af en toe wel, zeker de wedstrijden op Hudito, langs het balkon een actie maken mis ik soms. Echter, fluiten voor de bond is weer een nieuwe uitdaging die ik ook erg leuk vind.


 

(Met dank aan Jan van Tilburg voor de foto.)