Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 1 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

zondag 23 oktober 2022
Alle thuiswedstrijden van zondag 23 oktober 2022 zijn afgelast
Update 13-9: Nieuwe regels hockey vanaf dit seizoen

UPDATE: nu met een video bijgevoegd van de KNHB met uitleg over de regels.

Van onze scheidsrechterscommissie; dit artikel is geschreven door Bas Bruins. Aankomend weekend worden de eerste wedstrijden gespeeld en vanaf dit seizoen zijn er een aantal nieuwe regels. We gaan in dit artikel in op de regel die voor de meeste verwarring kan zorgen: dat het nu toegestaan is om binnen 5 meter van de ontvanger van een scoop te komen. 


Dit jaar is de vernieuwde uitleg over afstand houden bij een hoge bal officieel in de regels opgenomen. De nieuwe regels zijn hieronder uitgewerkt.

De regel:
Een hoge bal mag vanaf dit seizoen onderschept worden binnen vijf meter afstand, maar alleen als dit veilig gebeurt en buiten speelafstand.

Het principe:
Bij een hoge bal wordt de start, vlucht en de landing (en eventuele stuiter erna) beoordeeld op gevaar.

Verdere uitleg:
  1. Start en vlucht
    Let hier op gevaar, dat wil zeggen een tegenstander moet uitwijken om veilig te zijn. (Je kan een teamgenoot niet in gevaar brengen volgens de regels)

    Belangrijke uitzondering: Een tegenstander die vol naar de bal toe loopt zonder een acceptabele (en/of duidelijke) poging om de bal te spelen dient zelf bestraft te worden voor gevaarlijk spel.

  2. Landing
    20 meter voordat de bal land bepalen we wie als eerst op de ontvangstplek staat, bij twijfel gaat de bal naar de partij die de bal niet omhoog heeft gespeeld. De andere partij dient op minimaal 5m te staan en blijven totdat de bal onder controle is. (Dus niet alleen naar de grond gehaald)
Hier zijn belangrijke en nieuwe uitzonderingen op:

  1. Een speler mag de bal binnen 5m onderscheppen. Dus voor de ontvanger, op een veilige manier en buiten speelafstand (ong 1-1.5m) van de ontvanger.
  2. Vanaf dit jaar mag er (vaker) voordeel worden gegeven als er geen afstand wordt gehouden (als dit veilig is).
LET OP: Balbezit is niet hetzelfde als voordeel! Je moet echt zonder (al te veel) druk van de tegenstander verder kunnen aanvallen.

Wil je nog tips en of tricks? Spreek onze scheidsrechterscommissie aan op de club of stuur ons een berichtje! Als je de andere regels wil lezen voor aankomend seizoen 2022-2023, lees dan hier verder.